De kans is groot dat iedereen wel eens in zijn leven te maken krijgt met gehoorproblemen. Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 500 miljoen mensen die kampen met gehoorproblemen. Van gehoorverlies in verschillende mate tot tinnitus, een groot deel ervan zal een audicien hebben gezien om de gehoorproblemen op een rijtje te krijgen. Maar hoe doet een audicien dit?
Audicien
Een audicien is een specialist wanneer het draait om audiologisch apparatuur. Zij weten alles over oren, horen en gehoorverlies. Een audicien onderzoekt gehoorstoornissen. Dit doen zij door middel van een aantal verschillende onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan audiometrie, oftewel een hoortest, en het beantwoorden van een aantal vragen. Bij een audiometrie hoort een cliënt verschillende piepjes. Zij horen hun hand op te steken wanneer zij het piepje horen. Zo weten gehoorspecialisten welke tonen en luidheden een persoon wel en niet kan horen. Op basis hiervan weten zij wat een cliënt nodig heeft. Mogelijk is dit een hoortoestel of andere passende hulpmiddelen. Zo kan een persoon weer horend door het leven. Natuurlijk hoort een audicien ook informatie te geven over horen en hoorproblemen, de mogelijke oorzaken en gevolgen en hoe hoortoestellen precies werken.
Verder hoort een audicien een hoortoestelgebruiker te begeleiden zolang zij het hoortoestel hebben. Zij behandelen klachten, maken afdrukken van het oor en voeren kleine reparaties uit aan de verschillende onderdelen van hoortoestellen.
Een audicien werkt over het algemeen zelfstandig. Wel kan het zijn dat er een samenwerking ontstaat tussen de audicien en een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts).
Gehoorapparaten
Nu duidelijk is wat een audicien precies doet, nog wat uitleg over hetgeen waar een audicien zich het meest mee bezig houdt: gehoorapparaten. Hoortoestellen versterken het omringende geluid zodat iemand weer beter kan horen. Het geluid is niet zo organisch als hoe het oor het laat klinken. Voor veel mensen klinkt het wat blikkeriger waar even aan gewend moet worden.
Een hoortoestel bestaat uit drie verschillende componenten. Er is een microfoon, een versterker en een luidspreker. De microfoon ontvangt geluidsgolven en zet deze om in elektrische signalen. De versterker verhoogt de sterkte van de signalen en stuurt de signalen naar het oor. Als laatst zet de luidspreker de versterkte audiosignalen om in geluid. Dit wordt naar de gehoorgang doorgestuurd. Zo gaat het verder door het oor en naar de gehoorzenuw en het brein. In kort: het apparaat versterkt het geluid zodat het oor het beter kan oppakken en iemand weer beter kan horen.
Er bestaan verschillende soorten gehoorapparaten. Deze hebben allemaal hun eigen voordelen. De twee bekendste zijn de IHO en de AHO. Zo is er een IHO oftewel een in-het-oor apparaat. Deze is relatief onzichtbaar, want het zit volledig in het oor verstopt. Wel kan het m aar weinig versterken. De AHO (achter-het-oor apparaat) kan meer versterking bieden en bestaat uit verscheidene maten.
Er zijn gehoorapparaten die oplaadbaar zijn of op bluetooth werken. Iemands lifestyle, gehoorverlies en voorkeuren bepalen welke gehoorapparaten bij iemand passen.