Het Nederlandse vervoer

Tegenwoordig is het gelukkig geen probleem meer om lange afstanden te reizen. Of dit nou binnen het land is of verder weg naar het buitenland. We reizen ons als Nederlanders flink wat af. In 2021 leden de auto’s van alle Nederlanders gecombineerd al 104.5 miljard kilometer af. Om hier wat meer schaal aan te geven in plaats van een groot getal. De omtrek van de aarde is ongeveer 40.000 km. Dat betekend dat de Nederlandse auto’s samen 2,6 miljoen rondjes om de aarde hebben gereden. Dit is een bizar groot getal waar nog niet eens alle gereisde kilometers per fiets, trein, bus of tram zijn meegeteld.

We gaan voor groen

Het is ook bijna niet meer bij te houden hoe snel de energietransitie zich momenteel voort beweegt. Overal waar je kijkt worden laadpalen uit de grond geslagen. De huidige auto’s  die de markt nog op komen met een brandstof motor, worden steeds zuiniger. Het kan dus zeer rendabel zijn om lease auto te nemen. Deze worden altijd goed onderhouden wat dus ook de zuinigheid van de auto’s ten goede komt. Of u nou elektrisch of toch nog met brandstof wilt rijden, beide is een hierbij een optie. Ook voor bedrijfsauto’s kunt u gemakkelijk een offerte laten maken. Het grote voordeel hierbij is natuurlijk ook dat er niet in één keer een groot bedrag neergelegd hoeft te worden om een auto aan te schaffen. Dit scheelt weer in uw spaarrekening en kunt u dit geld voor overige doeleinde gebruiken.

Tweede hands auto’s

Nog een andere manier om het milieu te sparen is om te kijken naar occasions. Er worden veel grondstoffen gebruikt om auto’s te produceren. Gemiddeld weegt een auto zo’n 1200 kilogram. Dit zijn bij elkaar veel verschillende grondstoffen die gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het staal van het frame, het plastic van de kappen, leer van de stoelen en koper van de draden. Maar ook een hoop edelmetalen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de batterijen of de schermen die in de auto’s worden gemonteerd. Het kan dan voor het milieu voordelig zijn om te denken aan een occasion leasen. De grondstoffen die worden gebruikt in een auto kunnen helaas niet allemaal net zo goed worden gerecycled dat ze allemaal weer te gebruiken zijn. Gemiddeld gezien wordt zo’n 80 procent van de auto weer opnieuw gebruikt en kan 20 procent van de auto niet worden hergebruikt. Gelukkig wordt het percentage van wat gerecycled kan worden steeds hoger door nieuwe technieken.

Aanbevolen artikelen