Alliantie- en tendermanagement

Vraag jij je regelmatig af hoe je de algehele werking van je bouwbedrijf kan verbeteren? Hoor je de term ‘tendermanagement’, en vraag je je als bedrijfsleider enkel af; ‘wat is tendermanagement?’ Worstel je nog altijd met de alliantie betekenis, en zijn er nog oneindig meer facetten van het bedrijfsleven die niet heel natuurlijk tot je komen? Gelukkig is dit artikel er: laten we een globale kijk nemen in het bouwbedrijfsleven en de wat meer technische kant. Binnen no time ben jij een betere bedrijfsleider. 

Een bedrijfsalliantie of twee 

Er is één relatie die het allerbelangrijkst is bij het runnen van een bouwbedrijf, en dat is de relatie tussen bouwbedrijf en opdrachtgevers. Als bouwbedrijf heb je veel verschillende soorten opdrachtgevers; opdrachtgevers die allemaal andere wensen zullen hebben. Deze individuele relaties noem je ‘allianties’; dat is dus de alliantie betekenis. Er zijn allerlei vormen van strategische allianties te sluiten tussen opdrachtgever en bouwbedrijf. De eerste en meest veelvoorkomende is uiteraard de contractuele alliantie; hierbij is opdrachtgever contractueel verbonden en verantwoordelijk voor het ontwerp, en draagt het bouwbedrijf de verantwoordelijkheid voor de uitvoering. Een ander voorbeeld van een mogelijke alliantie is een horizontale alliantie; hierbij werken twee partijen, twee bouwbedrijven in dit geval, uit hetzelfde veld samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken en/of een gemeenschappelijk project te realiseren. Een variatie hierop is een verticale alliantie, waarbij (in dit geval) twee bouwbedrijven een gemeenschappelijk project aangaan, maar niet in gelijke stand op de hiërarchische ladder. Het ene bedrijf fungeert in die alliantie dus als opdrachtgever. 

Tendermanagement 

Zoals al eerder aangestipt krijgt een bouwbedrijf veel verschillende opdrachten. Bij een overheidsopdracht spreekt men van een ‘aanbesteding’, maar een ‘tender’ is een opdracht die zowel een overheidsbron als een commerciële stand kan hebben. Het is belangrijk dat alle tenders goed gemanaged worden; de meeste bouwbedrijven hebben hier óf een aparte afdeling voor, óf besteden dit uit aan een strategiebureau wat per individueel (bouw)bedrijf de beste strategieën kan bepalen en het allerbeste tendermanagement kan uitrollen, simpelweg omdat dát hun hele focus is. Elementen en facetten uitbesteden als bedrijf kan een strategische beslissing zijn op zich, ook om de druk op werknemers en afdelingen te verlichten. 

Kortom: een bouwbedrijf runnen is een gecompliceerde onderneming, maar zeker niet onmogelijk. Een van de belangrijkste taken is de alliantie -en tendermanagement, en die taak kan deels of volledig uitbesteed worden. Maak de beste strategische beslissingen voor jouw bedrijf, en veel succes.

Aanbevolen artikelen