Verbeter je vakmanschap als klusjesman

Ben je een klusjesman en een vakman én wil je de kwaliteit van je werk verbeteren? Of vraag je je überhaupt af wat je groeimogelijkheden zijn en hoe je nog beter en sneller werk kan leveren bij mensen thuis? Is het een kwestie van online pvc pijp kopen en die altijd in je busje hebben liggen, of precies de juiste riolering producten bestellen, of zit er meer achter? 

Leergierig

Wat voor soort klusjesman je ook bent, van loodgieter tot schilder, je taakomschrijving is ongeveer hetzelfde; bezoek de huizen van mensen en los een probleem voor ze op, maak iets óf maak iets makkelijker voor ze. Een nobele baan, maar hoe zorg je er nu dus voor dat de kwaliteit van alles wat je doet hoog blijft? Ten eerste is het belangrijk om te leren én te accepteren dat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken; net zoals bij andere vakken worden er ook bij het schilderen of het loodgieten constant innovaties gedaan op het gebied van gereedschap, apparatuur en techniek. Het ergste wat je voor je zaak kan doen (behalve ermee stoppen) is denken dat je alle wijsheid al in pacht hebt. Echte wijsheid is weten dat je altijd bij kan leren en altijd kan verbeteren, ook als je al veertig jaar in het vak zit. Die leergierigheid en eerlijkheid zullen bovenal je klanten ook waarderen. 

Mensenkennis

Een ander facet van het verbeteren van je vakmanschap is je mensenwerk. Dat klinkt misschien een beetje gek; dit artikel ging toch over het sleutelen aan de kwaliteit van je werk? Daar hoort echter hoe je met mensen omgaat zeker bij. Het speelt zelfs een belangrijke rol. Als je namelijk een amicale, fijne en gezellige aanwezigheid bent die mensen op hun gemak stelt, zullen ze eerder geneigd zijn je terug te vragen en zelfs als vaste vakman aan te stellen. Je hoeft geen one-man-show op te voeren, maak je geen zorgen, maar een aanwezigheid zijn die mensen comfortabel maakt is al heel wat. Oh, en uitleggen wat je aan het doen bent als mensen daarom vragen; dat waardeert eigenlijk iedereen wel. 

 

Wat je hiervoor terugkrijgt? Meer werk, waarschijnlijk; een hogere kwaliteitsgrens voor jezelf; nieuwe kennis én nog betere koffie, want voor hun favoriete klusjesman trekken mensen graag de beste koffie tevoorschijn. Win-win, toch? Kortom, het verbeteren van je werk kan altijd, en zeker jij. 

Aanbevolen artikelen